Ana içeriğe atla

Sikorsky'nin bu parçalarını Türkler yapacak!










Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata, Genel Maksat Helikopter Projesi ihalesinde sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilen ABD'li havacılık ve savunma sanayi şirketi Sikorsky'nin Blackhawk helikopterinin, transmisyon sistemi, motor, yazılım, avionik ve optik sistemler, uçuş kumanda sistemi, iniş takımları gibi bir çok kritik unsurun yerli sanayi tarafından sağlanacağını söyledi.



Blackhawk helikopterlerinin parçalarının üretilmesi için Sikorsky ile ortaklığı bulunan Alp Havacılık Başkanı Tuncer Alpata, Sikorsky ihalesi konusunda AA muhabirine değerlendirmede bulundu.



İhale kararıyla ilgili olarak ''Türk Endüstrisine çok önemli kazanımlar sağlayacak bir karar oldu'' tespitinde bulunan Alpata şöyle konuştu:



''Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Orman Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları sonucu dünyanın en iyi orta sınıf genel maksat helikopteri olan ve Silahlı Kuvvvetlerimiz tarafından uzun yıllardır başarıyla kullanılan Blackhawk neredeyse tamamen millileştirildi. Kaynak etkin bir model oluşturuldu. Transmisyon sistemi, motor, yazılım, avionik ve optik sistemler, uçuş kumanda sistemi,iniş takımları gibi bir çok kritik unsur yerli sanayi tarafından sağlanacak. Ayrıca kalıcı bir ihracat pazarı da oluşturuldu.



Alp Havacılık olarak dişli, dişli kutuları, rotor sistemi, uçuş kumanda sistemi ve iniş takımları gibi bir çok bileşene kaynaklık edeceğiz. Bunların önemli bir bölümü hem Türkiye için bir ilk, hem de ilk kez ABD dışına çıkmasına izin verilen teknolojiler. Alp Havacılık adına Savunma Sanayi İcra Komitemizin aldığı kararı sevinçle karşılıyoruz. Türk Sanayisinin diğer üyelerinin de aynı duyguları paylaştığına inanıyorum, bilhassa TUSAŞ, Aselsan, TEI, Havelsan gibi firmaların çok büyük kazanımları söz konusu. Bu kazanımlar Türk Silahlı Kuvvetlerinin lojistik/yedek parça ihtiyaçları açısından da büyük bir güvence sağlayacak. Bakım, onarım, modernizasyon, test açılarından da Türkiye bir mükemmeliyet merkezi haline geliyor. Bir sonraki hedef olan özgün helikopter projesine şimdi daha büyük inanç ve güvenle bakıyoruz.''





ALP HAVACILIK

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın, Savunma Sanayi 25 Çalışması kapsamında Türkiye'nin önde gelen 25 savunma sanayi kuruluşu içinde 2009 yılı verilerine göre Üretimden satışlar kategorisinde, havacılık ve uzay sanayi alanında faaliyet gösteren Alp Havacılık, Savunma ve Havacılık Sektörü Şirketleri arasında 11. Sıra yer aldı.



Elektronik, Mühimmat, Deniz ve Kara araçları gibi tüm alt sektörlerde Savunma Sanayi'nin tüm şirketlerinin sıralandığı bu listeye, Alp Havacılık, TAI ve TEI 'nin ardından üçüncü büyük Havacılık şirketi olarak girdi.



2009 yılı Türkiye Havacılık ihracatının yüzde 21'ini gerçekleştiren Alp Havacılık, net ihracat sıralamasında da ön sıralarda yer aldı.



ALP ile Sikorsky arasında, IDEF sırasında Nisan 2009'da bir mutabakat anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşma ile Sikorsky'nin Türk Genel Maksat Helikopter Programını kazanması durumunda, ilk olarak ABD dışındaki bir tesiste, ALP'in - kalifiye bir Uluslararası Blackhawk helikopter dişli-kutusu tedarikçisi olarak konumlanması süreci başladı.



Genel Maksat Helikopter projesi Alp Havacılık'a ve diğer alt yüklenicilere, önemli bir ek iş ile istihdam imkanı yaratacak.



Alp Havacılık' ın üreteceği yedek parça niteliğindeki yüzlerce komponent ve alt sistemin başta Kara Kuvvetleri olmak üzere Black Hawk kullanıcılarına doğrudan tesliminin sağlanması ile Türkiye'nin ulusal lojistik yeteneklerinde ciddi bir sıçramanın sağlanacağı kaydedildi.



Genel Maksat Helikopter Projesi ihalesinde sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilen ABD'li havacılık ve savunma sanayi şirketi Sikorsky, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için yeni nesil Genel Maksat helikopteri (T-70 blackhawk) üretecek.



Türk Silahlı Kuvvetleri, halihazırda Blackhawk helikopteri konusunda büyük bir deneyime sahip bulunuyor.



Türkiye, Sikorsky'nin önemli S-70 serisi kullanıcıları arasında yer alıyor ve Türk Kara Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri ve Jandarma bünyesinde S-70/S-70B helikopteri kullanılıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde de S-70 bulunuyor.







SIKORKSKY'DEN 20 YILDA 8 MİLYAR DOLAR

Sikorsky üst düzey yetkilileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda, TSK'nin Genel Maksat helikopter ihtiyacının karşılanması amacıyla düzenlenecek ihaleyi kazanmaları durumunda, Türk Savunma Sanayii'nin 20 yılda 8 milyar dolar gelir elde etmesini sağlayacaklarını söylemişlerdi.



ABD'li United Technologies Corp. bünyesinde yer alan ve havacılık ve savunma sanayi alanında faaliyet gösteren Sikorsky'nin yetkilileri, Türkiye'deki ihaleyi kazanmaları durumunda Türkiye'de 8 milyar dolar büyüklüğünde endüstriyel katılım gerçekleştirmeyi planladıklarını belirterek, TSK'nın 109 adet Genel Maksat helikopter ihalesini kazanmanın çok önemli olduğunu belirterek, bu ihaleyi almaları halinde, Türk firmalarının da üretim aşamalarında yer alacağını, ayrıca ortak üretilecek olanlardan 200 adet helikopter almayı garanti edeceklerini kaydetmişlerdi.



Sikorsky yetkilileri, minimum 200 helikopteri ihraç pazarları için Türkiye'den almayı vaat ettiklerini, Türkiye'ye International Black Hawk'ın üretimini önerdiklerini, Türkiye için T-70 blackhawk versiyonunun üretileceğini, ihracat için de S-70i versiyonunun üretilebileceğini vurgulamışlardı.



Helikopterin, gövde, motor, aviyonik sistemleri, görev yazılımları gibi önemli parçaları, TUSAŞ ana yükleniciliğinde yurtiçinde üretilecek.



Helikopterlerin tamir ve bakımlarının da Türkiye'de yapılması amaçlanıyor.



Sikorsky'nin üretiminde, kuyruk konisi üretimi tecrübesi bulunan Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi'nin (TAI), ana yüklenici olarak etkin bir biçimde yer alacağı belirtilirken, diğer savunma sanayi şirketleri ve Türkiye'deki alt tedarikçilerin de üretim zinciri içinde katkı sağlamaları bekleniyor.



AA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOMBARDIMAN UÇAKLARI SERİSİ KOD ADI AYI Tupolev Tu-95

Tupolev  Tu-95  ( NATO rapor adı   Bear ),  soğuk savaş  döneminde  SSCB 'de Tupolev  tarafından üretilmiş, uzun ömürlü ve çok başarılı stratejik bomberdıman ve füze taşıyıcı maksatlı uçak. 2007 itibarıyla Tu-95 hala servistedir, 2040 yılına kadar da Rus Hava Kuvvetleri servisinde kalması planlanmıştır. Tu-95, her biri karşıt yönlü dönen bir pervane çiftini besleyen dört Kuznetsov turboprop motora sahiptir. Bu sayede tüm zamanalrın en hızlı pervaneli uçaklarından biri olmuştur. Şu ana dek hizmete giren tek turboprop motorlu bombardıman uçağıdır. Deniz kuvvetleri keşif versiyonuna  Tu-142  adı verilmiştir Özellikleri (Tu-95MS Tupolev Tu-95 Sağ görünüm Genel özellikleri Mürettebat:  6-7  [  21  ] Uzunluğu:  46,2 m  [  22  ]  (ft 6 151  [  22  ]  ) Kanat açıklığı  :  50,10 m  [  22  ]  (ft 5 164  [  22  ]  ) Yükseklik:  12.12 m (ft 9 39) Kanat Alanı:  310 m² (3330 ft ²) Boş ağırlık  :  90.000 kg (198.000 £) Yüklü ağırlığı :  171.000 kg (376.200 £) Maksimum kalkış

JF-17 PAKİSTAN HAVA KUVVETLERİNİN YENİ UÇAĞI

PAKİSTAN ve ÇİN HALK CUMHURİYETİ 1999 senesinde FC 1/SUPER 7 yi geliştirmek üzere bir ortaklık anlaşması imzaladılar.İlk prototipin test uçuşu ÇİN de yapıldı.PAKİSTAN tasarımı olan SUPER 7 sonradan JF-17 adını aldı.Sonraki testler 2006 senesinde yapıldı.İleri testler ve değerlendirmeler için PAKİSTAN HAVA KUVVETLERİ ne 2007 senesinde 10 adet teslimat yapıldı.Uçağın resmi olarak ilk uçuşu da İSLANABAD da oldu.PAKİSTAN HAVA KUVVETLERİ resmi olarak JF 17 uçağını 14 adet oarak 18 şubat 2010 aldı. GENEL ÖZELLİKLERİ Mürettebat 1 Uzunluk 14.0 m (45.9 ft) Kanat açıklığı 9.45 m Yükseklik 4.77 m (15ft 8 in) Yüksüz ağırlığı 6.411 kg Yüklü ağırlığı 9.100 kg Azami kalkış 12.700 kg G limiti +8.5 g PERFORMANS Azami Hız Mach 1.8(1.191 knots. 2.205 km/h) Muharebe yarı çapı 1.325 km (840 mi) Seyir menzili 3.480 (1.880 NM =2.160 Mİ) Tavan Uçuş İrtifası 16.920 m (55.500 ft)

MİG 25 İRAN HAVA KUVVETLERİ

MiG-25 Foxbat MiG-25 Foxbat-A Tanımı Üretici Mikoyan Gurevich OKB Tasarımcı Mikoyan Gurevich OKB İlk uçuş 6 Mart 1964 Hizmete giriş 1970 Güncel durumu Sınırlı sayıda hizmette Başlıca kullanıcılar Sovyetler Birliği (1970-1991) Rusya (1991-) Diğer kullanıcılar Cezayir Suriye Ermenistan Mürettebat 1 ( eğitim türevlerinde 2) kişi Uzunluk 19.75 m Yükseklik 6.1 m Kanat açıklığı 14.01 m Motor İki adet Tumansky R15-B300 artyakıcılı turbojet MiG-25 Foxbat Rus Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu (OKB) tarafından geliştirilip üretilmiş bir avcı ve yüksek hızlı keşif uçağıdır. Prototip olarak ilk uçuşunu 1964 yılında gerçekleştiren Foxbat , sesten üç kat hızlı seyredebilme yeteneği, güçlü radar sistemi ve uzun menzilli havadan havaya füze donanımıyla zamanının Batılı gözlemcilerini oldukça endişelendirmiş, bu endişeler orta vadede ABD tarafından F-15 Eagle savaş uçağının geliştirilmesine gid